
Dezinvoltura candidatei a făcut diferența
S-a organizat concurs pentru ocuparea unui post la Curtea de Conturi Bistrița și imediat ce s-a anunțat câștigătorul au început să apară reacțiile de revoltă în oraș, pentru că, dintre cei 9 candidați care au participat la concurs pe primul loc a ieșit fiica șefului Serviciului fiscal din Beclean. Ea și-a anunțat reușita pe facebook imediat ce s-au publicat rezultatele.

Iulia Toth este o tânără de 25 de ani, care are 3 ani si cateva zile experiență profesională, dintre care jumătate făcuți la Primăria Căianu Mic, unde a fost angajată în anul în care a terminat facultatea. La concursul de la primărie nu au mai fost alți candidați în afară de Iulia, (informație confirmată de primarul Comunei Căianu Mic, Paul Știr) iar postul de acolo s-a dovedit a fi o treaptă numai bună pentru un transfer ulterior la Finanțe, pentru că, pentru cei care nu știți, ăsta este drumul cel mai ușor de parcurs pentru a ajunge să fii angajat la stat. Găsești un post la o primărie comunală, ești singurul candidat pe post, devii funcționar public, iar apoi iți aranjezi de un transfer la o instituție importantă de la oraș, cum ar fi Direcția de Finanațe BN, unde lucrează acum domnișoara viitor auditor public extern la Curtea de Conturi. Simplu, elegant, fără bătăi de cap și fără să atragi prea tare atenția. Numai că tânăra și-a dorit mai mult, și pentru că la finanțe a dobândit încredere în forțele prorii, a luat in colimator postul de la Curtea de Conturi.
Iulia era atât de sigură că va lua concursul organizat la București încât și-a anunțat colegii și apropiații că se va transfera la Curtea de Conturi cu mult înainte să se afișeze rezultatele, deși concura cu profesioniști care au câte 10-20 ani de experiență în domeniul economic și în gestionarea bugetelor de stat. Spre exemplu una dintre contracandidate, care de altfel a luat nota cea mai mare la scris, are tot atâția ani de vechime în domeniul economic, cam câți ani de viață are Iulia Toth.
Intrigați de reușita tinerei domnișoare am urmărit subiectul. Am căutat persoane care au participat la concurs, am discutat cu acestea și am încercat să înțelegem care a fost atuul Iuliei, mai precis, ce o recomandă pentru acest post, unul care presupune multă responsabilitate si foarte multă experiență, pentru că nu e de ici-colo să verifici instituțiile de stat și mai ales activitatea primăriilor și a Consiliului Județean.

Așa am aflat că la proba scrisă, Iulia Toth a ieșit din sală în mai puțin de o oră, deși timpul oferit pentru rezolvarea celor 100 de grile era de 3 ore. Informația ne-a fost confirmată de mai muți candidați. Unul dintre participanții la proba scrisă, care a mai fost în trecut la un concurs organizat de Curtea de Conturi, ne-a spus că „ai fi putut termina atât de repede testul doar dacă ai fi avut grilele de dinainte”.
Le-a avut sau nu le-a avut, cert este că Iulia a luat la proba scrisă 8,60, a mai fost o persoană cu nota 8,80, iar candidatul care s-a clasat la finalul concursului pe locul doi a luat 8,40. Între acesta din urmă și Iulia, interviul a făcut diferența, iar aici apar semnele de întrebare. Cum poate fi mai convingătoare o persoană cu 3 ani experiență profesională decât un candidat care se ocupă de ani buni de implementarea unora dintre cele mai importante proiecte europene din județ?
Nici unul dintre contracandidații Iuliei n-au putut să răspundă la această întrebare, dar au recunoscut că și ei și-au pus-o, dar degeaba, pentru că la proba interviu NU se poate face contestație.
Precizăm că interviul s-a desfășurat sub forma unei discuții libere între examinatori și candidați, cu întrebari de genul: cum îți ajuți un coleg nou? sau ce responsabilități ai?, iar la finalul interviului se făcea media între notele acordate de fiecare membru al comisiei de examinare.
În ghidul publicat pe site-ul Curții se precizează că proba interviu urmărește evaluarea candidatului în raport cu competențele generale (interpersonale) ale CCR, care sunt intre altele egalitatea de șanse, integritate, comunicare, lucru în echipa, rezolvarea de probleme și luarea deciziilor, inițiativa, planificare și organizare.
Tuturor candidaților cu care am discutat, proba interviu li s-a părut subiectivă.
„NU prea am înțeles notele (n.r. de la interviu). Nu o cunosc foarte bine (n.r. pe câștigătoarea concursului), dar știu că era foarte sigură pe ea, deși interviul s-a bazat fix pe experiență. Cel puțin în cazul meu. Eu oricum nu luam postul, dar mă gândesc la cel de pe locul 2”, ne-a declarat una dintre candidate.
La rândul său, candidata cu cea mai mare notă la scris a recunoscut că a avut trac la interviu. „Dar dacă interviul e decisiv, ce să faci? Ăsta-i mersul. Acest post ar fi fost apogeul carierei mele. Aș fi pus în practică experiența acumulată în 25 de ani de muncă”, ne-a declarat aceasta.
Marele perdant al concursului, candidatul de pe locul doi, regretă faptul că și-a pierdut atât de mult timp ca să învețe pentru concurs: „Mi-am pierdut o lună de concediu, mi-am lăsat colegii baltă într-o perioadă foarte aglomerată. Eram foarte încrezător când am ieșit din sală. A fost o discuție liberă din care au vrut să vadă cum te pliezi pe setul lor de competențe. M-au întrebat dacă am fost pus în situații de discriminare și cum am reacționat, iar la un moment dat, unul dintre membri comisiei m-a întrebat de ce n-am aplicat pentru un post la Cluj.”
Foarte încrezătoare a ieșit de la interviu și Iulia Toth. Se pare că aceasta a prezentat în fața comisiei cel mai bun profil de angajat, creionat după ce i s-au adresat 2 întrebări, (după cum a spus chiar ea când a ieșit din sala de examinare), una dintre acestea fiind: „cum îți gestionezi timpul liber?”. Iar răspunsul a fost notat cu 8,73, notă care a plasat-o pe primul loc între candidații din Bistrița și i-a adus postul de auditor public extern.

Și apropo, voi cum vă gestionați timpul liber?
Atenție! Răspunsul vă poate face auditor public extern la Curtea de Conturi.
Se vede cum își gestionează timpul liber după poza de profil. Selfiuri la servici!
Buna ziua stimați cititori,
Eu o cunosc pe Iulia Toth din câteva întrevederi din punct de vedere profesional.
Într-adevăr, are un background “puternic” după spusele voastre, însă, nu asta definește un om in integritatea sa.
Am putea sa dezbatem mult acest subiect, fiindcă in spatele articolului, este vorba doar despre frustrare, după cum bine știți și dvs.
Nu asta ne intereseaza ci faptul ca aceasta domnisoara, după cum se observa și in CV-ul ei, este o fata care și-a dorit sa evolueze constant. Este acesta un lucru atât de deranjant? Repet, după spusele voastre, background-ul “puternic” ii permite in același timp si un statut de șomer.
Draga Mary, oricat incerci sa ma convingi ca fata e buna pe acel post, nu reusesti. Nimic nu o recomanda. A baut cafeaua cu Stir, dupa care s-a mutat la “Copac”, cica e mai buna acolo…cafeaua. Parca totusi ceva o recomanda. Stai, e fata lu’ al mare pe banii beclenarilor. Mda, fata a “evoluat constant”, e power rau. In 3 anisori a prins un post, pe care, daca esti bun, il prinzi dupa 5-10 ani de vechime cu auditu’. Pe surse, se spune ca Miss stia ca scaunul va fi al ei, inaintea publicarii anuntului. Tata bandit! Hai sictir, Marie!
Daca interviul a fost oral inteleg toti.. bine ,a ajutat si faptul ca familia ei e in psd .
Felicitari lu’ domnu’ Nicu… primaru’, pentru reusita lu’ „fata lu’ tata”!
Ii uram mult succes si stimabilei si domnului Palfi!
Adevarul e ca si institutia asta trebuia sa fie manjita putin, ca prea credea lumea ca acolo e pe cinstite… si nu e.
Da cum se anunta ei „familiile”, cum a sunat-o primarul din Caian, „vezi ca te dau astia la ziar!”
De altfel nu poate spune nimeni ca daca e tanara fata nu poate fi si desteapta, dar cand te antepronunti pe la zilele de nastere a sefilor din finante si te autoproclami invingatoare cu cateva zile inainte de interviu… miroase urat de tot.